17.4.10

Законите на The Primal Blueprint (част I)




Чудесна книга. По настоящем заема второ място по продажби в amazon.com .

Марк Сисън не е учен, той е атлет и говори от личен опит, като разбира се, се позовава на различни научни изследвания и резултатите им. Нека ви представя 10-те закона на The Primal Blueprint. От моя гледна точка, те са много интуитивни и може би до някои сте стигнали сами.

1.Яжте много животни, насекоми и растения


Какво? Насекоми...
Преди да се появят културите и придружаващите ги разбирания (понякога и криви) и преди уседналият начин на живот, какво си мислите,че са ядяли предците ни? Всичко, което не е отровно или опасно. Това разбира се е било установявано с опит и човешки грешки. Предтавете си,че сте в средата на пустинята, джунглата, степта... и сте на стотици километри цивилизацията...Гладни сте. Няма супермаркет, пълен с пакетирани храни и сладки и ...всякакв боклуци. Та, тогава всичко за вас ще е потенциална храна. Тогава у вас ще се събудят непредполагани инстинкти. И все пак, ако не искате, не яжте насекоми, риба и месо от бозайници и птици стига.
Колкото до растенията- тук имате широк спектър от възможности- от цветя дообикновена трева. Е, не забравяйте и конвенционалните зеленчуци, като домати, краставици, пипер, тиквички...

2.Движете се много с бавно темпо.

Какво? Ами кардиото на гладно сутрин? Или когато и да е?
Тук в Германия се е превърнало в някаква мания. Всички тичат. Независимо с какъв спортен опит са или на каква възраст са.
Но, това е добре, ще кажете.
Да,ама не!

Движение с повече от 55 до 75% от максималния пулс, не използва потенциала на тялото ви за горене на мазнини, а за горене на глюкоза,т.е. гликоген. А това ви прави гладни и изморени,нали?

И така знаем,че предците ни са прекарвали средно по няколко часа на ден в ходене(ако не и дни), активност, кято днешните физиолози ще определят нато "ниско интензивна аеробна активност". Предците ни са ловували, събирали са(диви плодове, семена, треви, цветя), мигрирали са, катерели са се. Този вид, ниско инензивна аеробна активност благоприятствала активирането на определени гени, които засилват капилярната система и способстват захранването на повече мускулни клетки с кислород и хранителни вещества, увеличават способността им да складират излишните калории като мазнини, но и да ги използвт за главен източник на енергия при нужда. Разбира се, предците ни не ходели имайки "привилегията" да ходят по тротоари и с "удобни" обувки. Не, вместо това, свеки мускул, всяко сухожили е работело в хармония с останалите, за да изгради сила и баланс... А какво правят днес хората- тичат с над 80% от максималния си пулс за много дълго време, защото така препоръчват "специалистите".

Следва продължение....

Статията, на коят се позовавам, можете да прочетете тук

No comments: