17.4.10

Хранителната дЕволюция на човека (част II)



Тялото разболява душата и душата разболява тялото. Нещата са свързани, нали? Днес, мога да кажа има все поголяма пропаст между душата и тялото и тяхното неразривно цяло...от кога не са били в хармония?

Философки погледнато, лекът за това може да е всякакъв...

От хранителна гледна точка обаче, лекът е един- самата храна. За да не разболяват повече душата си заради проблеми със самочувствието и себеразбирането, хората се опитват да постъпят правилно, да отслабнат, да се хранят здравословно. Тук обаче има цяла лавина от митове, която сега ще се опитам да изрина, защото под нея има истини.

Мит 1. Яжте пълнозърнести продукти



Homo sapiens съществува от около 200 000 години. От кога консумираме зърна? От около 10 000 години. Нищожна цифра, но колко много проблеми са ни докарали зърната- войни, глад, затлъстяване, смърт, болести…
И така, скъпоценните ви пълнозърнести продукти са вредни поради няколко причини:
а. Тъй като са изключително наситени с въглехидрати, предизвикват висок глюкагонов и следователно висок инсулинов отговор.
Високи нива на инсулин= излишни калории=складирани мазнини=затлъстяване и умора= болести + ниско самочувствие + проблеми от всякакъв вид, подтикнати от ниското самочувствие и т.н.
Оригиналната диета на хората е съдържала само между 0 и 80гр въглехидрати на ден, в зависимост от сезона и месторазположението. Всичките от плодове, семена и растения(листа, треви,цветя, грудки)
б. Зърната имат прекалено високо съдържание на фибри, което саботира усвояването на някои основни хранителни вещества (макро- и микронутриенти).
в. Глутенът- един непознат на човешкия организъм протеин, предизвиква множество алергични реакции, без дори да си давате сметка за това. Подувате се след като изядете една чиния паста- явно сте преяли, да ама не- това е типична алергична реакция и се случва на всеки втори. Подути прасци? Подути мускули като цяло? Не, не е от тренирането –освен, че сте задържали вода, и сте се препълнили с гликоген, сте получили и алергична реакция.

Ето защо, е добра идея, ако избягвате пшеницата, овеса, царевицата, производните им продукти като хляб, макарони, паста а също така и други култури като картофите и бобените култури(в това число соята и фъстъците!!! ) е доста добра идея.

Мит 2. Избягвайте мазнините
Най-лошата грешка на науката всъщност, е тезата, че мазнините те правят дебел и болен и че трябва да се избягват. Това донякъде е истина, ако говорим за хидрлозирани или полу -хидролизирани мазнини, преработени мазнини, намиращи се много далеч от естествената си форма,т.е. създадени от човека.


Мазнините наситените, мононаситените, ненасситените и т.н. са важни за човешкото развитие. Стига да идват от естествен източник, разбира се. Добри източници са семената(тиквено, ленено, слънчогледово…), ядки(макадамия, бадеми, кашу, орехи,лешници), месо(органично месо, от животни и птици хранени с трева и семена, а не със зърна…) и масла(органично краве масло, органично козе масло, зехтин, ленено масло, орехово масло, масло от тиквени семки, масло от гроздови семки)…
Защо са полезни мазнинте?
Първо помагат за абсорбацията на мастно усвоимите витамини!
Второ, помагат за регулацията и нормалното прозводтство на стероидните хормони(тестостерон, естроген…). Стероидите в същността си мазнини.
Призовавам вегетарианците или хората на ниско мазнини диета да се замислят за последствията върху здравето си, защото именно животнските мазнини регулират производството на стеродните хормони… Има случаи, в които екстремни вегетарианци или вегани стават фертилни, т.е. импотентни, т.е. не могат да имат деца. Колко по-лошо от това може да стане?

No comments: