9.4.10

VibramFiveFingers

VibramFiveFingers са минималистични обувки и особено популярни сред barefoot бегачите и почитателите. Лично аз съм много доволна от тях, защото имам чуствато,че се нося и стъпвам безшумно като пума...или като човек?... Удоволствието от това да тичаш barefoot пък не може да се сравни с нищо друго... Ето и моите Vibram:


А, защо?


Едно от нещата, в които безрезервно вярваме днес е, че за да подобрим спортите си постижения се нуждаем от чифт надеждни и стабилно обувки, вместо да разчитамен на собствените си ходила.Това е грешка.

Доказателства

Ощв през далечната 1905 година Др. Филип Хофман провел 'Comparative Study of Barefooted and Shoe-Wearing Peoples'(Сравнително изледване на хора, ходещи боси и на такива, носещи обувки).

Ето какво открил- крака, които много раяко даже изобщо не могат да бъдат наблюдавани при хора носещи обувки:




Забележете на какво разстояние са пръстите един от друг и колко точно може да бъде прекарана права, минаваща през среата на големия пръст и петата. Не мислите ли ,че тези крака изглеждат доста стабилни???


Сега погледнете тази снимка на ходила и обувките, които те са 'обитавали':


Забележете, колко близо един до друг са разположени пръститите и как палците сочат навътре!

Др. Хифман установил още, че носенето на обувки действа излкючително бързо:



А- това е снимка на ходилото не дете, което е носило обувки само 3 месеца. Промените са окончателни. Ако се вгледате по-внимателно, ще забележите, че големият пръст сочи навътре.

В- снимка на възрастен , ходил бос през целия си живот.


На края на изследването си, Др. Хофман заключил, че измежду всичките 186 чифта 'боси' крака, които изучил, не можал да установи симптомите на слабостт, присъщи за ходилата на 'модерния' човек, носещ обувки.

Както изглежда, обувките имат свойството да променят краката на притежатиеля си...

С ужас установих, че и моите палци сочат навътре... Ах...тези обувки...


Вероятно, ще сметнете, че краката на 'модерните' хора излгеждат много по-естетически от тези на 'диваците', непознаващи обувки- това е така, защото навсякъде около вас е пълно с деформирани крака. Пиродата,обаче, е най-красива и за това, когато се родим краката ни неслучайно изглеждат така:

No comments: