9.4.10

Защо и как да се храним Primal или основните принципи на 'първобитната диета'

Какво е Primal?
Това е движение и философия за хранене и начин на живот близък(за жалост вече не можа да е идентичен) до този на първите хора Homo erectus, Homo sapiens и всички техни разклонения. Множество антроплогични изследвания говорят в полза на този начин на живот, поради простата причина, че това е естественият начин на хранене на хуманоидите.

Защо?
Много просто. Така сме еволюирали и така са се хранели предците ни години наред.

Нагледно:





-Както се вижда в основата на пирамидата са зеленчуците и плодовете. Естествено, днес е трудно да намериш зеленчуцли/плоове, които да не са бъкани с пестициди или, оцветители и всякакви гадости.
Ако имате възможност консумирайте зеленчуци от региона или органични заленчуци...Ще ги познаете по това, че са имат най-различни форми и цвето и са доста по-скъпи от мутантите в супермаркетите.

- Източниците на простеини са както следва: риба, месо(птичешко, говеждо) и риба. Както вече знаем препоръчвителният прием варира между 1,5-2 гр протеини за кг оптимално телесно тегло, това значи,че се изключва се процентът на телесните мазнини. А именно, ако тежите 60 кг и имате 20% подкожни мазнини , това значи, че оптималното ви телесно тегло е 48 кг. Това от своя страна ще рече, че приемът ви трябва да варира грубо между 70-100гр на ден. както и да е, приемът зависи от активността и варира в различните дни. Вегетарианците могат да се възползват от суроватъчния изолат, яйчния протеин и казаина. Веганите могат да се възползват единствено от соевия протеин, който е богат на глутамин и есенциални аминокиселини.

-Мазнини: ЯДКИ(бадеми, кашу, бразилски орехи, макадамови ядки, орехи, лешници). ФЪСТЪЦИТЕ НЕ СА ЯДКИ, А БОБЕНА КУЛТУРА! Това значи- избягвайте фастъците, боба, соята...
Наслаждавайте са в изобилие на ядки, семена(тиквени, слъчногледови, ленени, сусамови и др.) и масла(органично краве масло, органично кокосово масло, тахан, смлени ядки от кашу, бадеми или макадамия) и течни масла като ЗАХТИН, ЛЕНЕНО МАСЛО, ОРЕХОВО МАСЛО. Избягвайте употребата на олио от слънчоглед, тъй като е наситено с омега-6 мастникиселини, които в големи количества за доста вредни(+ правят дебел).
Мазнините (полезните и непреработени!) ще задоволят калорийните ви нужди и ще спомогнат за поддържането на здравословно тегло. Обичайте мазнините, те са ваш приятел!

- Въглехидрати: само от плодове и зеленчуци. Както ще разгледаме по-късно, житните култури като пшеница, царевица, жито, овес и картофи(сладки, черни, червени, бели, малди...). На всичко това не! Просто в еволюционно отношение не сме създадени а се храним така. Но изторията със зърнените продукти ще опиша в отделна публикация.

-Най-горната част на пирамидата: хранителни добавки като мулти витамини, аминокиселини, храносмиклателни ензими или пробиотици само ще допринесат благоприятно за вашето здраве. Подправките и билките са добро допълнение към всекидневната диета. Въшпзлвайте се от тях,


-Умереност във всичко: можете да се наслаждавате умерено на черен шоколад с ПОНЕ 70% какао и кафе без захар или ако толкова държите на нея нека това да е истинска, непреработена захар(прилича на пръст :) ).



За да прочетете статията на авора на The Primal Blueprint и a Mark's Daily Apple натиснете тук.

No comments: